Daglicht

Beschrijving

Bestaande situatie

Mag het licht aan? En de zon uit?

Bij te weinig licht word u slaperig op uw werk. Als u last heeft van te veel licht of hinderlijke spiegeling, moet u uw ogen steeds dichtknijpen. Daar kunt u hoofdpijn van krijgen en moe van worden. Goed licht is belangrijk om goed te kunnen werken. Belangrijk dus om na te gaan hoe u in het kantoor zo goed mogelijk met licht kunt omgaan.

Ontwerp

Goed licht is belangrijk om goed te kunnen werken. Als het te donker is op uw werkplek kunt u slaperig worden. Bij te veel of vervelend licht gaat u met uw ogen knijpen. Dit kan tot hoofdpijn en vermoeidheid leiden. Belangrijk dus om bij het ontwerpen van nieuwe kantoorwerkplekken goed en bewust naar de keuzes rond licht en verlichting te kijken.

Voor wie?

Bestaande situatie

Voor wie het kantoor goed wil verlichten.

Ontwerp

Voor wie betrokken is bij het (her)ontwerp van de kantooromgeving.

Normen

De verlichting moet voor voldoende licht en een passend contrast tussen beeldscherm en omgeving zorgen. De verlichting moet passen bij het werk en bij de medewerkers. Hinderlijke spiegeling en verblinding, door bijvoorbeeld ramen of kunstlicht, moeten zijn voorkomen. Ramen moeten zo nodig voorzien zijn van helderheidwering om de intensiteit van het licht te verminderen.

De hoeveelheid licht wordt uitgedrukt in 'lux' en kunt u meten met een 'luxmeter'. In een kantoor is minimaal 500 lux nodig. Recent onderzoek geeft aan dat bij lichtsterktes tussen de 800 en 1200 lux onze waakzaamheid hoger is.

Tips

Bestaande situatie

 • Last van spiegeling van het licht in uw beeldscherm? Voorkom een verkeerde houding om de spiegeling te vermijden. Stel liever uw bureau of beeldscherm anders op.
 • Te grote helderheidverschillen treden vooral op bij ramen. Plaats beeldschermen dwars op het raam en houd ze op minimaal één meter afstand ervan. Kantel het beeldscherm als er ook dan nog hinderlijke reflecties zijn.
 • Gebruik ook de zonwering om te voorkomen dat invallend daglicht hinderlijk wordt.
 • Oudere medewerkers hebben behoefte aan meer licht dan jongere medewerkers. En bij medewerkers boven de 40 jaar kan ook het zicht minder goed worden. Aanvullende verlichting of een beeldschermbril kan goed helpen.
 • Zijn er maatregelen nodig die om verbouwing vragen? Kijk ook eens bij ontwerp en verlichting.

Ontwerp

 • Zorg ervoor dat werkplekken van medewerkers daglicht en uitzicht hebben.
 • Bestem ruimtes zonder direct daglicht voor vergaderen, opslag, of stilte- of wisselwerkplekken voor kortdurend gebruik. Zie ook wisselwerkplek.
 • Er zijn diverse systemen op de markt om donkere ruimtes toch met daglicht te verlichten. Oriënteer u bijvoorbeeld eens op lichtkoepels en 'solatubes'. Solatubes zijn een speciaal soort kokers die daglicht van maximaal 6 meter verderop een ruimte in kunnen brengen. Zie ook solatubes. Subsidie van Senter Novem is mogelijk, omdat solatubes ook energie besparen.
 • Ga ook eens na voor welke ruimtes glazen tussenwanden handig zouden kunnen zijn.
Meer weten?

Bestaande situatie

Artikel licht en verlichting

Ontwerp

 • Het artikel licht en verlichting
 • NEN 2057 daglichtopeningen van gebouwen. Deze norm geeft een methode voor de bepaling van daglichtoppervlakten van ruimten in gebouwen.
 • Daglicht kan ook hinderlijk zijn. In de oplossing licht en verlichting kunt u hier meer over vinden.
Wat levert het op?

Bestaande situatie

Bij goede verlichting kunnen medewerkers zich goed concentreren en goed presteren.

Ontwerp

Daglicht is belangrijk voor ons bioritme. Voldoende daglicht op de werkplek voorkomt gezondheidsklachten, fouten en zorgt ervoor dat we prettig en productief kunnen werken.

Verzuim en minder productiviteit zijn stukken duurder dan de kosten voor het binnenklimaat. Extra investeringen in verse luchttoevoer en de mogelijkheid voor gebruikers om zelf de temperatuur te beïnvloeden verdienen zichzelf daarom vaak binnen enkele maanden terug.

Vindt u hier niet wat u zoekt, ga dan naar sfa-architecten.nl

Doe de Gezond Werken checks